Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 2. 2022

borůvkový pěnový dort

TĚSTO:

PĚNA:

DOKONČENÍ:

  1.    Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2.    Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky do světlé nadýchané pěny, trvá to asi 8 minut. Vsypte kokos a pomocí stěrky ho opatrně vmíchejte, ať pěna neklesne. Těsto přelijte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte 30 minut. 
  3.    Upečený korpus nechte chladnout 10 minut ve formě, vyjměte ho a nechte ho vychladnout úplně. Případně vyboulený vršek odkrojte. 
  4.    Želatinu namočte do ledové vody. Borůvkové pyré promíchejte s cukrem v rendlíku a zahřejte pod bod varu. Želatinu vyždímejte a vmíchejte ji do krému. Přidejte zakysanou smetanu a rozmíchejte dohladka. 
  5.    Vychlazenou smetanu ušlehejte dopolotuha, třetinu vmíchejte pomocí stěrky do krému, zamíchejte polovinu šlehačky a vmíchejte zbylou šlehačku. 
  6.    Dno rozevírací dortové formy vyložte pečicím papírem, boky dortovou páskou a uzavřete. Na dno položte upečený korpus, zalijte borůvkovou pěnou, zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 8 hodin do lednice. 
  7.    Před podáváním dort vyjměte z formy, odstraňte pásku a ozdobte ho čerstvým ovocem a kokosem.