Jdi na obsah Jdi na menu
 


omáčky

Omáčka (lidově vomáčka či máčka) je hustá kapalina podávaná k jídlu nebo používaná při jeho přípravě.Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze základních omáček je bešamel. Omáčka pro salát se nazývá v hustější formě dresink nebo spíše v řidší formě zálivka. Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip.

 

Příspěvky

16. 2. 2022

svíčková na smetaně z pomalého hrnce

/ Rubrika: omáčky
 
Celý příspěvek

16. 2. 2022

rajská omáčka z čerstvých rajčat

/ Rubrika: omáčky
 
Celý příspěvek