16. 2. 2022
rajská omáčka z čerstvých rajčat
SUROVINY (4 PORCE)
- máslo 1 lžíce
- hladká nebo polohrubá mouka 1,5–1 lžíce
- masový vývar 500 ml
- zralá měkčí rajčata 500 g
- sůl
- špetka cukru
K PODÁVÁNÍ:
- Většinu másla rozehřejte v silnostěnném kastrolu. Zasypte moukou, dobře rozmíchejte a nechte 2 až 3 minuty smažit. Po částech přilévejte studený vývar a základ rozšlehávejte metlou. Pomalu uveďte do varu, pak snižte příkon a na mírném stupni omáčku provařujte 15 až 20 minut, až bude úplně hladká. Nakonec do ní vmíchejte zbylé máslo.
- Zatímco se základ vaří, opláchněte rajčata, zbavte je stopek a případně rozkrájejte. V kastrůlku na nízkém stupni a mírně osolené je vařte asi 15 minut, až se rozvaří.
- Do základu omáčky prolisujte přes cedník uvařená rajčata, dobře promíchejte a ještě asi 10 minut vařte, až bude omáčka správně hustá. Je-li třeba, osolte ji a oslaďte. Podávejte ji k masu nakrájenému přes vlákno na plátky a s knedlíky.