Jdi na obsah Jdi na menu
 


svíčková na smetaně z pomalého hrnce

SUROVINY (4–6 PORCE)

  1.    Špek dejte na půl hodiny do mrazáku ztuhnout. Mezitím očistěte maso od všech viditelných blan a ze všech stran ho osolte a opepřete. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Poté špek nakrájejte na  centimetrové proužky a prošpikujte jím rovnoměrně maso.
  2.    V kastrolu rozehřejte přepuštné máslo nebo olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte, poté ho vyjměte stranou. Ve výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu lehce dohněda, v průběhu přisypte cukt, který zkaramelizuje. Po asi pěti minutách přilijte ocet a nechte ho odvařit. Nakonec přidejte hořčici a minutu ji zarestujte se zeleninou. 
  3.    Vmíchejte vývar nebo vodu, odmíchejte přípečky a obsah kastrolu přendejte do pomalého hrnce. Přidejte koření zabalené v gáze a nahoru položte orestované maso.
  4.    Přiklopte poklicí a vařte 8-9 hodin na I. stupeň (low) nebo 5-6 hodin na II. stupeň (high). Poté z omáčky vyjměte maso a koření. Omáčku rozmixujte dohladka, poté přilijte smetanu a omáčku dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou a cukrem. Pokud chcete dokonale jemnou a hladkou omáčku, přepasírujte ji přes jemné síto.
  5.    Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbeným knedlíkem

Svíčková omáčka s knedlíkem od Vorwerk vývoj receptů. A Thermomix  <sup>®</sup> recept z kategorie Hlavní jídla - maso z www.svetreceptu.cz,  Thermomix <sup>®</sup> skupina.