Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 2. 2022

dort s máslovým piškotem a krémem

KORPUS: 22 CM V PRŮMĚRU FORMA

POLEVA:

  1.    Korpus: Troubu rozehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem, kraje nechte, jak jsou (když je nevymažete, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel).
  2.    Máslo rozpusťte a nechte trochu zchladnout.
  3.    Celá vejce vložte do mísy, přidejte všechen cukr a šlehejte, dokud směs asi 3x nenabyde. Že jsou vajíčka správně našlehaná, poznáte tak, že směs má světlou barvu, a když šlehač vypnete a metlu zvednete, těsto z metly stéká pomalu, a když doteče na zbytek těsta, chvíli drží tvar.
  4.    Za stálého šlehání přidejte tenkým pramínkem postupně všechno máslo (nesmí být horké!) a nechte prošlehat.
  5.    V suché misce smíchejte hladkou mouku a prášek do pečiva a směs přidejte k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujte a vytvořte hladké těsto.
  6.    To vylijte do formy a pečte 40–50 minut. Upečený piškot poznáme tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá.
  7.    Formu vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout na mřížce. Poté objeďte nožem boky, sundejte okruží a odstraňte i spodek formy. Nechte na mřížce zcela vychladnout.
  8.    Krém: Pro tento krém je nutné mít k dispozici sušší vaničkový tvaroh, aby vám krém netekl. Já používám bezlaktozový tvaroh z Alberta, je ve vaničce, ale hodně tuhý. Pokud máte hodně měkký, nechte ho alespoň dvě hodiny vykapat přes plátýnko a nebo místo tvarohu dejte o 150 g mascarpone a 100 ml smetany více.
  9.    Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložte do mísy společně s oběma cukry. Šlehač zapněte na nižší otáčky a vše asi minutu míchejte.
  10.    Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Nakonec po lžících zašlehávejte tvaroh.
  11.    Sestavení: Korpus si 2x prořízněte. Připravte si tác, na kterém budete dort servírovat, a na střed namazejte malé množství krému. Na něj položte první plát (spodní).
  12.    Asi dvě lžíce marmelády rozetřete na piškot (ne až do krajů), následuje asi čtvrtina krému, kterou rovnoměrně rozetřete po celém plátu a zarovnejte velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položte druhý plát a postup opakujte.
  13.    Takto se dostanete až ke 3. plátu, který nepotíráte marmeládou. Nyní máte sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneste další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahlaďte a dejte vychladit.
  14.    Zbytek krému vložte do zdobičky a nechte na finální ozdobení vršku dortu.
  15.    Poleva: Čokoládu a máslo vložte do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte. Směs nechte zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst.
  16.    Přendejte čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndejte z lednice a po okrajích ho opatrně polijte čokoládou, kterou každou chvíli přelijte i přes okraj, aby začala stékat dolů.
  17.    Čokoláda je jen na kraji dortu, nepolévejte celou vrchní plochu. Dort vraťte do lednice a nechte zatuhnout čokoládovou polevu.
  18.    Drobné ovoce omyjte, osušte a posypte trochou cukru krupice a nechte asi 10 minut stát – ovoce se tak částečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit. 
  19.    Po pár minutách můžete dort dozdobit. Nahoře tvořte třeba růžičky (špičkou 2D) nebo menší vroubkované bobečky (špička 21 nebo 32). Mezi krém dávejte kousky ovoce.
  20.    Vraťte dort zpět do lednice a nechte ho alespoň 3 hodiny rozležet.