9. 2. 2022
hruškový koláč
-
TĚSTO:
- hladká mouka 160 g
- cukr krupice 60 g
- žloutek 1 ks
- máslo 60 g + na vymazání formy
- špetka soli
- voda dle potřeby
NÁPLŇ:
- plnotučný tvaroh 100 g
- žervé 200 g
- vejce 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- velké hrušky 5 ks
- vlašské ořechy 50 g
- tekutý med 2 lžíce
- V misce smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
- Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
- V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem.
- Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.