caesar salát
máslo 60 g
olivový olej 30 ml
česnek, nasekaný nadrobno 3 stroužky
podmáslový chléb, nakrájený na tenké plátky nebo na kostky
1 ks hladkolistá petržel
30 ml nastrouhaný parmazán
90 ml římský salát, rozložený na jednotlivé listy, 1 velká hlávka
Zálivka:
vejce v pokojové teplotě 1 ks
ančovičky naložené v olivovém oleji, nasekané najemno, 6 filátek
extra hobliny parmazánu k podávání
kapary konzervované v soli, propláchnuté a nasekané 5 ml
čerstvá citronová šťáva 15 ml
dijónská hořčice 10 ml
kvalitní olivový olej 100 ml
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte máslo a olivový olej a přidejte česnek. Chleba přelijte touto směsí, smíchanou s petrželkou a ochucenou solí a pepřem a naaranžuje jej na pečicí plech. Pečte, až budou chlebové kousky zlatohnědé a křupavé (8–10 minut). Posypte je nastrouhaným parmazánem hned, jak je vyndáte z trouby.
Příprava zálivky: Vejce dejte do malého kastrůlku spolu se studenou vodou. Přiveďte do varu a vařte asi 3 minuty. Vejce vyndejte z vařící vody a hned ho ponořte do studené. Jakmile vejce trochu zchladne, oloupejte ho a vyšlehejte v menší misce spolu s ančovičkami, kapary, citronovou šťávou a hořčicí.
Drobným, ale stálým pramínkem přilévejte do zálivky olivový olej a zároveň neustále šlehejte. Zálivka zhoustne.