Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 2. 2022

caesar salát

máslo 60 g

olivový olej 30 ml

česnek, nasekaný nadrobno 3 stroužky

podmáslový chléb, nakrájený na tenké plátky nebo na kostky 

1 ks hladkolistá petržel 

30 ml nastrouhaný parmazán 

90 ml římský salát, rozložený na jednotlivé listy, 1 velká hlávka

Zálivka:

vejce v pokojové teplotě 1 ks

ančovičky naložené v olivovém oleji, nasekané najemno, 6 filátek

extra hobliny parmazánu k podávání

kapary konzervované v soli, propláchnuté a nasekané 5 ml

čerstvá citronová šťáva 15 ml

dijónská hořčice 10 ml

kvalitní olivový olej 100 ml

Postup:

   Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte máslo a olivový olej a přidejte česnek. Chleba přelijte touto směsí, smíchanou s petrželkou a ochucenou solí a pepřem a naaranžuje jej na pečicí plech. Pečte, až budou chlebové kousky zlatohnědé a křupavé (8–10 minut). Posypte je nastrouhaným parmazánem hned, jak je vyndáte z trouby.

   Příprava zálivky: Vejce dejte do malého kastrůlku spolu se studenou vodou. Přiveďte do varu a vařte asi 3 minuty. Vejce vyndejte z vařící vody a hned ho ponořte do studené. Jakmile vejce trochu zchladne, oloupejte ho a vyšlehejte v menší misce spolu s ančovičkami, kapary, citronovou šťávou a hořčicí.

   Drobným, ale stálým pramínkem přilévejte do zálivky olivový olej a zároveň neustále šlehejte. Zálivka zhoustne.

Křupavý Caesar salát s krutony | Apetitonline.cz